Gr-Site.Master

Πώς να προσεγγίσω το θέμα;

Η πρώτη περίοδος της κόρης σας είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός στη ζωή της, αλλά μπορεί να της προκαλέσει και κάποια σύγχυση και άγχος. Όταν έρθει η περίοδός της είναι σημαντικό να νιώθει έτοιμη και να γνωρίζει τι της συμβαίνει.

Συζητήστε την επιστήμη

Παρόλο που ακούγεται προφανές, αξίζει να της εξηγήσετε τα βασικά της περιόδου, δηλαδή πώς λειτουργεί ο κύκλος της εμμήνου ρύσης και την απώλεια αίματος που θα έχει. Έχουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να της εξηγήσετε αυτά τα πράγματα, καθώς και ένα βίντεο σχετικά με τον κύκλο της εμμήνου ρύσης και το βιβλιαράκι Τώρα που γίνεσαι έφηβη. Αν θέλει να τα ανακαλύψει μόνη της, κατευθύνετέ την στη ζώνη Γίνομαι έφηβη που περιλαμβάνει συμβουλές για όλες τις πτυχές του σώματος και της περιόδου.

Βοηθήστε την να προετοιμαστεί

Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες πολλών κοριτσιών είναι μήπως τους έρθει η πρώτη περίοδος ενώ βρίσκονται εκτός σπιτιού ή στο σχολείο. Πολλές φορές, φορώντας ένα προστατευτικό σερβιετάκι καθημερινά μπορεί να αυξηθεί η αυτοπεποίθησή τους καθώς μειώνεται ο φόβος ότι θα πιαστούν απροετοίμαστες.

Επίσης είναι καλή ιδέα να της δώσετε μερικές σερβιέτες να τις έχει στη σχολική της τσάντα για κάθε ενδεχόμενο. Η Lil-Lets διαθέτει τη σειρά προϊόντων Teens, ειδικά σχεδιασμένη για νεαρά κορίτσια. Το πακέτο έναρξης Teens μας περιέχει διάφορα προϊόντα έτσι ώστε να μπορεί να τα δοκιμάσει όλα και να επιλέξει το καλύτερο που της ταιριάζει. Αυτό το πακέτο διατίθεται σε ένα διακριτικό νεσεσέρ για να μη νιώθει άβολα αν το δει κανείς μέσα στη σχολική της τσάντα.

Δείξτε της τα προϊόντα

Είναι εύκολο να ξεχάσετε ότι μάλλον δεν έχει δει ποτέ στη ζωή της σερβιέτα. Όταν αγοράσετε ένα πακέτο, δείξτε της μια σερβιέτα και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να την τοποθετήσει αλλά και πώς να την πετάξει όταν την αλλάξει.

Αυτό θα πρέπει να της τονώσει την αυτοπεποίθηση να το κάνει μόνη της την επόμενη φορά. Αν προτιμάτε και οι δυο να μην κάνετε αυτή τη συζήτηση, στο κανάλι «Τώρα που γίνεσαι έφηβη» στο YouTube θα βρείτε βίντεο κινουμένων σχεδίων για το πώς χρησιμοποιούνται οι σερβιέτες, τις οποίες μπορεί να δει στον δικό της χρόνο.

Το ίδιο ισχύει και για τα ταμπόν γιατί αυτά μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση καθότι κυκλοφορούν τόσο με απλικατέρ όσο και χωρίς.

Τι ερωτήσεις πιθανό να ρωτήσει;

 • Πότε θα αρχίσω να βλέπω περίοδο;
 • Όλα τα κορίτσια ξεκινούν στην ίδια ηλικία;
 • Πόσο αίμα θα χάνω;
 • Θα το ξέρει κανείς άλλος ότι άρχισα να βλέπω περίοδο;
 • Η περίοδος έχει πόνους;
 • Πόσες μέρες διαρκεί η κάθε περίοδος;
 • Πόσο συχνά θα βλέπω περίοδο;
 • Τι προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιώ;
 • Πώς χρησιμοποιώ τα προϊόντα και πόσο συχνά θα πρέπει να αλλάζω;
 • Μπορώ να συνεχίσω την άσκηση ή το κολύμπι όταν έχω την περίοδό μου;
 • Αν αναρωτιέστε τώρα πώς να απαντήσετε αυτές τις ερωτήσεις, έχουμε καλύψει όλες τις απαντήσεις στο μέρος «10 πιο συχνές ερωτήσεις των κοριτσιών».

Υπάρχει ελάχιστη ηλικία για τη χρήση των ταμπόν;

Δεν υπάρχει ελάχιστη ηλικία για τη χρήση των ταμπόν ούτε κάποιος ιατρικός λόγος για τον οποίο ένα κορίτσι που του ξεκινά η περίοδος δεν πρέπει να φοράει ταμπόν. Ωστόσο, είναι πολλές φορές καλύτερο να καταλάβουν τη ροή τους και τον κύκλο τους προτού επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη μορφή προστασίας.

Κάτι άλλο να προσθέσω;

Είναι απόλυτα φυσιολογικό η περίοδος να διαρκεί ακόμα και δυο βδομάδες, άρα είναι σημαντικό να την ενημερώσετε έτσι ώστε να ξέρει τι να περιμένει.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΦΗΒΕΣ

Μάθε περισσότερα